Pytania i odpowiedzi

Ptasia grypa występuje na całym świecie i wszystkie gatunki ptaków są podatne na zarażenie się wirusem, choć niektóre gatunki są bardziej odporne od innych. Do tej pory zidentyfikowano ponad 140 szczepów wirusa. Większość z nich to odmiany łagodne o niskiej patogenności. Jednak dwa szczepy (H5 i H7), mogą przyczyniać się do dużej śmiertelności wśród drobiu...
Stosowanie leków syntetycznych, m. in. antybiotyków, które spowodowało uodpornienie się drobnoustrojów i nawroty chorób trudniejsze do zwalczenia. Alternatywą dla syntetycznych leków jest stosowanie czosnku dla drobiu. który w okresie szczepień profilaktycznych poprawia odporność, znacznie obniża apatię ptaków, poprawia przyrosty, pobór paszy oraz wspiera...
Odporność w stadach kurcząt brojlerów jest wypadkową wielu czynników. Poczynając od szczepień ochronnych stada rodzicielskiego, z którego pochodzą brojlery, poprzez program szczepień już w stadzie kurcząt, a kończąc na warunkach zoohigienicznych i jakości żywienia. Jeżeli w stadzie występują problemy z odpornością należy sprawdzić jakość immunizacji...
Bakteria E. Coli jest drobnoustrojem normalnie bytującym w organizmie ptaków. Jednak w przypadku pojawienia się serotypów patogennych dochodzi do wywołania przez nie jednostki chorobowej – kolibakteriozy. Patogenne E.coli obecne są w środowisku ptaków – pyle, kurzu, wyschniętym kale, przenosić je także mogą owady obecne w kurniku. Wystąpieniu kolibakteriozy...
Antybiotykoterapia oprócz działań przez nas pożądanych, czyli wyleczeniu występującej infekcji bakteryjnej wiąże się także ze skutkami ubocznymi. Są to wyjałowienie przewodu pokarmowego z bakterii naturalnie zasiedlających jelita, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagają trawienie, perystaltykę, syntetyzują witaminy. Może to...
Ptaszyńce (Dermanyssus gallinae) to milimetrowej wielkości roztocza. Ptaszyńce najczęściej wprowadza się z zarażonymi ptakami. Zasiedlają gniazda ptaków, osprzęt, zakamarki w kurniku. Pasożyty te atakują głównie nocą i żerują pobierając krew. Ataki ptaszyńców wywołują stan stresu, niepokój, obniżenie ogólnej kondycji, odporności, zmniejszenie masy ciała....
Przyczyn tej patologii zachowania jest kilka i zazwyczaj nakładają się na siebie. Są to błędy w żywieniu, nieprawidłowe warunki środowiskowe, czynniki genetyczne.  Błędy żywieniowe: niedobory białka, nieodpowiedni stosunek energii do białka w paszy (zbyt dużo energii w stosunku do białka), aminokwasów egzogennych, witamin z gr. B (głównie B12),...
Niechęć do żeru u drobiu może być wywołana wieloma czynnikami. Są to: choroby zakaźne zarówno bakteryjne jak i wirusowe, złe warunki zootechniczne ( zbyt wysoka temperatura, zbyt duże zagęszczenie, brak odpowiedniej wentylacji), nieodpowiednia pasza – zarówno jeżeli chodzi o strukturę (zbyt duże granulki dla ptaków, lub pasza nadmiernie...
Występowaniu zaburzeń ze strony nerek sprzyjają: wysoki poziom białka w paszy, niedobór wit. A, duża ilość NaCl, soli metali ciężkich, wapnia, zbyt wysokie dawki wit. D oraz obecność w paszy mikotoksyn. Także zbyt długo podawane sulfonamidy lub kokcydiostatyki w wysokich dawkach mogą uszkadzać nerki. Warunki środowiskowe również mają tu duże znaczenie:...
Główną przyczyną słabej kondycji wątroby jest nadmierne żywienie wysokoenergetyczną paszą u ptaków o ograniczonych możliwościach ruchowych. Wpływa to na nadmierne odkładanie tłuszczu w wątrobie, co niszczy strukturę wątroby i wpływa na osłabienie naczyń krwionośnych w tym narządzie. Prowadzić to może do ogólnej kruchości wątroby, pęknięć i powstawania...

Wszelkie prawa zastrzeżone © MojeKurczaki.pl 2009-2017. Kopiowanie w całości lub fragmentów informacji zawartych w serwisie www.mojekurczaki.pl bez wyraźnej, pisemnej zgody właściciela jest zabronione. Dotyczy to zarówno treści tekstowej, jak i graficznej. Korzystanie ze sklepu oznacza akceptację regulaminu.

Serwis korzysta z plików cookies.
Zapoznaj się z naszą polityką prywatności i wykorzystywania plików cookies.