Rzekomy pomór drobiu jest uważany za jedną z najniebezpieczniejszych chorób w produkcji drobiu. NDv wykazuje wysoce zakaźne właściwości i zdolność do łatwego rozprzestrzeniania się za pośrednictwem różnych dróg.
Objawy NDv
Objawy NDv obejmują niską produkcję jaj lub jej brak, problemy z oddychaniem, kaszel, kichanie, brak apetytu, nerwowość, paraliż i depresję. Okres inkubacji wynosi 2-15 dni. Łzawienie i obrzęk wokół oczu są obserwowane w przypadku zakażenia szczepami lentogenicznymi. Kaszel, duszność i podwyższone upadki są powodowane przez szczepy mezogeniczne. Zakażenie może negatywnie wpływać na nieśność i jakość jaj (może pojawiać się depigmentacja skorupy). Może wystąpić także skręt szyi (torticolis), paraliż i krwawa biegunka. Wysoka zachorowalność i śmiertelność towarzyszy zakażeniu szczepami wiscerotropowymi welogenicznymi (vvNDV).
Sposób rozprzestrzeniania się NDv
Wirus NDv przenoszony jest przez dzikie ptactwo, poprzez bezpośredni kontakt z wydzielinami zakażonych ptaków (śluz, kał, krew) oraz przez skażone powierzchnie, sprzęt, pojazdy, odzież, obuwie, pasze i wodę. Roznosi się drogą kropelkową, zarówno przez układ oddechowy jak i pokarmowy.
Zapobieganie NDv
Podstawą zapobiegania jest szczepienie jednodniowych piskląt na wylęgarni metodą grubej kropli. Na obszarach gdzie występują wysoce wirulentne szczepy wirusa zaleca się na fermach brojlerów kurzych stosowanie wielokrotnych szczepień szczepionkami żywymi i inaktywowanymi. U ptaków długo żyjących stosuje się wielokrotne szczepienie szczepionkami żywymi i inaktywowanymi.
Bioasekuracja na fermie
Na poziomie fermy podstawą jest bioasekuracja. Wdrożenie rygorystycznych środków bezpieczeństwa biologicznego na fermach drobiu pozwala zminimalizować ryzyko wprowadzenia i rozprzestrzenienia się wirusa. Obejmują one ograniczanie dostępu do gospodarstwa, dezynfekcję sprzętu oraz utrzymywanie czystości i higieny otoczenia.
Czyszczenie i dezynfekcja
Pomieszczenia dla drobiu i sprzęt należy regularnie czyścić i dezynfekować, aby zapobiec gromadzeniu się wirusów.
Ochrona – za pośrednictwem zarządzania higieną
- Zapewnienie możliwości oraz wprowadzenie obowiązku dezynfekcji obuwia, kół, pojazdów, rąk i sprzętu przed wejściem do różnych pomieszczeń na fermie i po wyjściu z nich.
- Czyszczenie i dezynfekcja instalacji wodociągowej oraz dezynfekcja wody
- Kluczem do skutecznego czyszczenia jest wybór odpowiedniego produktu i stężenia oraz prawidłowe zastosowanie.
Ochrona – za pośrednictwem zarządzania strukturalnego
Kontrola przemieszczania: Ograniczenie przemieszczania ptaków między gospodarstwami i ograniczenie dostępu pracowników, którzy nie są niezbędni, w celu uniknięcia wprowadzenia wirusa.
Postępowanie w przypadku wykrycia choroby
Jeśli zauważysz objawy NDv u jakiegokolwiek ptaka na fermie, natychmiast izoluj go od reszty stada, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby. W przypadku podejrzenia lub potwierdzenia obecności NDv na fermie, należy niezwłocznie skontaktować się z lokalnymi organami weterynaryjnymi lub agencją ds. zdrowia zwierząt, aby podjąć odpowiednie kroki w celu kontrolowania i zwalczania choroby.
Ważne jest, aby cały personel pracujący na fermie był świadomy objawów NDv oraz procedur i środków bezpieczeństwa, które należy stosować w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się choroby. Regularne dezynfekcje i utrzymanie czystości na fermie są kluczowe. Dodatkowo regularne monitorowanie zdrowia ptaków na fermie może pomóc w wykrywaniu chorób we wczesnym stadium i podjęciu odpowiednich działań zapobiegawczych.
Pamiętaj!
Należy stosować odpowiednie środki bezpieczeństwa, takie jak odpowiednia odzież, maty dezynfekcyjne, dezynfekcję pojazdów oraz powierzchni i sprzętu na fermie. Doskonałym środkiem zalecanym do dezynfekcji przeciwko NDv są:
- Sano Des Pro
- Halamid
- Exvir
- AgriGerm F
- Virkon S
- Fumagri OPP do dezynfekcji wtórnej
Mają one szerokie spektrum działania przeciwko wielu patogenom, w tym przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu.
Należy zaznaczyć także, że każdy posiadacz, nawet niewielkiego stada, jest zobowiązany do noszenia odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonych do danego budynku oraz dbania o higienę osobistą - w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich.